Mittaushistorian kuumin kesäkuu

Kesäkuun sinnikäs kuumuus sekä maalla että meren pinnalla rikkoi ennätyksiä jälleen kerran, kertoo Yhdysvaltain kansallinen meren- ja ilmastontutkimuslaitos NOAA.

Kesäkuu 2016 oli 0,9 Celsius-astetta kuumempi kuin viime vuosisadan keskilämpötila ja rikkoi viime vuoden kesäkuun ennätyksen kuumimmasta kesäkuusta reilulla 0,02 asteella. Samalla tämän vuoden kesäkuu oli neljästoista peräkkäinen kuukausi, jolloin rikotaan kaikkien aikojen lämpötilaennätykset. NOAA on pitänyt maailmanlaajuista lämpötilatilastoa 137 vuotta, vuodesta 1880 lähtien.

Kuluvan vuoden alusta lukien keskilämpötila oli 1,05 astetta korkeampi kuin 1900-luvun keskiarvo. Tämä oli korkein lämpötila tälle jaksolle ja ylitti entisen, viime vuodelta olevan ennätyksen 0,2 asteella.

Joitakin huomionarvoisia tapahtumia eri puolilla maapalloa:

  • Keskimääräinen globaali merenpinnan lämpötila oli huippukorkea kesäkuussa ja koko alkuvuonna.
  • Keskimääräinen globaali maanpinnan lämpötila oli huippukorkea kesäkuussa, mikä teki siitä 34. peräkkäisen kesäkuun, jolloin lämpötila on 1900-luvun keskiarvoa korkeampi. Myös koko alkuvuosi oli huippulämmin.
  • Paljon keskiarvoa korkeammat lämpötilat tekivät kesäkuusta Pohjois-Amerikan lämpimimmän tilastojen aloitusvuodesta 1910 lähtien.
  • Paljon keskiarvoa korkeammat lämpötilat tekivät kesäkuusta Afrikan toiseksi lämpimimmän tilastojen aloitusvuodesta 1910 lähtien.
  • Pohjoisnavan keskimääräinen jääpeite kesäkuussa oli 11,4 prosenttia pienempi kuin vuosien 1981-2010 keskiarvo. Tämä teki kesäkuun jääpeitteestä pienimmän sitten tilastoinnin alun vuonna 1979.
  • Keskimääräinen etelänavan merijään pinta-ala oli 100.000 neliökilometriä pienempi kuin vuosien 1981-2010 keskiarvo. Tämä oli pienin kesäkuun jään pinta-ala sitten vuoden 2011 ja 13. pienin tilastossa.

Jouko Lampila | Lähde: NOAA