”Tarttis tehrä jotakin” – ilmakehän CO2-taso jatkaa huippunopeaa kasvuaan

”Tarttis tehrä jotakin” – ilmakehän CO2-taso jatkaa huippunopeaa kasvuaan

Mauna Loan mittausasemalla Hawaijilla on viime päivinä mitattu 415 ppm ylittäviä pitoisuuksia. Lyhyen myönteisen notkahduksen jälkeen kasvuvauhti on jälleen huipputasolla.

NOAA on Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio. Mauna Loan tutkimusasema sijaitsee Havaijin korkeimman tulivuoren laella 3 400 metrin korkeudessa, missä paikalliset päästöt eivät vaikuta mittaustuloksiin. Mauna Loalla jatkuvien mittausten sarja ulottuu yli 60 vuoden ajalle, alkaen vuodesta 1958.

Ikäviä ennätyksiä

Hiilidioksidi (CO2) on merkittävin kasvihuonekaasu, joka aiheuttaa maapallon ilmakehän lämpenemistä. Sen taso oli noin 280 ppm (parts per million) viimeiset 10 000 vuotta aina teollisen vallankumouksen alkuun asti noin vuoteen 1760. Sen jälkeen CO2-määrä ilmakehässä on kasvanut kiihtyvällä tahdilla.

Ilmakehän lämpenemisessä ei sinänsä olisi mitään pahaa, koska maailmanhistoriassa on aina ollut viileämpiä ja lämpimämpiä jaksoja. Ongelman muodostaa muutoksen nopeus, joka geologisessa mittakaavassa tapahtuu lähes silmänräpäyksessä. Maapallo, luonto tai edes ihminen ei mitenkään ehdi sopeutua uuteen tilanteeseen riittävän nopeasti ja tästä seuraa monia katastrofaalisia vaikutuksia.

co2_trend_mlo

Punainen käyrä kuvaa kuukauden keskimääräistä mittaustulosta ja musta käyrä mittausten liukuvaa keskiarvoa.

Vuonna 2015 keskimääräinen CO2-pitoisuus ilmakehässä ylitti 400 ppm ja muutama päivä sitten Mauna Loalla mitattiin päivän keskiarvo, joka ylitti 415 ppm. Päivän keskiarvo on toki eri asia kuin kuukauden tai vuoden keskiarvo, mutta kehitystahti on siitä huolimatta dramaattinen.

mlo_co2_hour

Grafiikan pienet punaiset pallot kuvaavat kunkin tunnin keskimääräistä mittaustulosta ja isommat keltaiset pallot vuorokauden keskiarvoa, joka 12. ja 13.5. ylitti 415 ppm.

Paljon puhetta…

Useimmat maailman valtiot ovat yksimielisiä, että ilmakehän CO2-määrän kasvua pitää pienentää tai pitoisuus pitää saada suorastaan laskemaan. Maailmanlaajuisia sopimuksia on tehty ja aitoa yritystäkin näyttää olevan. Tulokset ovat toistaiseksi kuitenkin varsin vaatimattomia.

co2_data_mlo_anngr

Vuosina 2015 ja 2016 ilmakehän CO2-pitoisuus lisääntyi noin 3 ppm vuodessa. Vuonna 2017 lisääntyminen putosi hiukan alla 2 ppm:aan, mutta viime vuonna palasi taas 3 ppm tuntumaan.

Keskeinen asia on raha. Jos kasvihuonekaasujen päästöjen vähentäminen maksaa tällä hetkellä jotakin tai pienentää jonkin tahon tuloja, sitä ei tehdä. Toisaalta monet ovat löytäneet erinomaisia liiketoimintamahdollisuuksia päästöjen vähentämisen ympäriltä.

Kokonaan toinen asia on, miten paljon kustannuksia ilmaston lämpenemisen seuraukset aiheuttavat pidemmällä tähtäimellä. Siitä on olemassa joitakin arvioita ja laskelmia ja summat ovat tähtitieteellisiä. Näiden kustannusten maksajaa on kuitenkin vaikea yksilöidä ja ne ovat vasta kauempana tulevaisuudessa, joten harvat niistä välittävät.

Kerroimme Mauna Loan mittauksista viimeksi pari vuotta sitten TÄÄLLÄ ja mittausmenetelmistä toisessa jutussa seuraavana päivänä TÄÄLLÄ. NOAAn laajaan aineistoon voit perehtyä TÄÄLLÄ.

Jouko Lampila | Lähde: NOAA | Otsikkokuva: Mauna Loan tutkimusasema