Intiaan kolme aurinkopuistoa yhteisteholtaan 1,5 gigawattia

Intian hallitus on valtuuttanut kolmen giganttisen aurinkosähköpuiston rakentamisen Maharashtran osavaltioon.

Maharashtra on Intian länsilaidalla sijaitseva maan kolmanneksi laajin ja toiseksi väkirikkain osavaltio. Suunnilleen Suomen kokoisen osavaltion pääkaupunki on Mumbai ja siellä asuu yli 112 miljoonaa asukasta (2011 laskenta).

Valtuutus aurinkopuistojen rakentamiseen on saatu keskushallinnolta, kertovat Maharashtran viranomaiset intialaisille medialähteille. Kunkin puiston huipputeho tulee olemaan noin 500 megawattia, mikä vastaa esimerkiksi Loviisan ydinvoimalan reaktoreiden tehoa. Puistot sijoitetaan eri puolille osavaltiota. Kukin puisto levittäytyy noin tuhannen hehtaarin alueelle.

Solar Energy Corporation of India (SECI) tulee ilmeisesti myymään projektit käänteisellä huutokaupalla, kuten on tehty jo muutamissa osavaltioissa, kuten Karnatakassa, Andhra Pradeshissa ja Rajasthanissa.

SECI kertoo, että eri puolilla Intiaa on nyt 34 suunnitteilla olevaa aurinkovoimapuistoa, joilla on periatteellinen hyväksyntä. Näiden puistojen yhteenlaskettu teho tulisi olemaan noin 20 gigawattia. Aurinkosähköohjelma liittyy sähkölinjaprojektiin, jonka tarkoituksena on rakentaa nimetyt siirtolinjat suurten uusiutuvan energian projektien käyttöön. Linjojen avulla voidaan siirtää energia runsaasti uusiutuvaa energiaa tuottavista osavaltioista muille alueille.

Viime kesänä kerrottiin, että uusiutuvan energian ministeriö suunnittelee käynnistävänsä toisen vaiheen suuria aurinkoenergiaprojekteja. Tällä hetkellä rakennettavaksi kapasiteetiksi on suunniteltu 20 gigawattia ja nyt on tarkoituksena kaksinkertaistaa määrä.

Noin vuosi sitten Fortum voitti huutokaupan Rajasthaniin rakennettavasta 70 megawatin aurinkopuistosta. Hintoja projektien investoinneista ei ole kerrottu, mutta jos nyrkkisääntönä käytetään yhtä euroa wattia kohti – joka tosin on hiukan yläkanttiin – maksaisi kukin kolmesta puistosta noin puoli miljardia euroa. Fortumin kassassa lienee viitisen miljardia euroa investointeihin käytettävissä olevia varoja.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Suomen sähkönkulutus vaihtelee noin 5–15 gigawatin välillä, juuri nyt (2.1.2017 klo 17:30) on kulutus noin 12 gigawattia.

Jouko Lampila | Lähde: CleanTechies, SECI | Kuva: IndiaGetGreen-blogi