Hollannin sähköjunat ajavat 100% tuulisähköllä – myös Suomesta

Hollannin sähköjunat ajavat 100% tuulisähköllä – myös Suomesta

Tammikuun 1. päivästä lähtien kaikki Hollannin sähköjunat ovat ryhtyneet käyttämään vain 100% uusiutuvaa tuulisähköä. Sähkö tulee uusista tuulivoimaloista Hollannissa, Belgiassa – ja Suomessa. NS:n johtaja juhlistaa asiaa stunt-videolla.

Sähköjunat ovat aina olleet suhteellisen ympäristöystävällinen kuljetusmuoto, mutta nyt Hollannin sähköjunat ovat entistäkin ympäristöystävällisempiä.

Hollannin rautatieyhtiöt, joista NS on reilusti suurin, ryhtyivät vuonna 2015 yhteistyöhön energiayhtiö Enecon kanssa leikatakseen raideliikenteen päästöjä oleellisesti. Alun perin vuosi 2018 oli tavoite 100% uusiutuvan energian käytölle. Kun 75% taso saavutettiin vuoden 2016 puolella, onnistui lopullisen tavoitteen täyttyminen vuoden etuajassa.

Yksin NS kuljettaa 600 000 ihmistä päivässä ja tarvitsee siihen 1,2 miljardia kilowattituntia eli 1,2 terawattituntia (TWh) sähköenergiaa vuodessa. Vertailun vuoksi, määrä vastaa Amsterdamin kaikkien kotitalouksien kulutusta. Tämä on siis merkittävä askel Hollannin kuljetussektorin hiilijalanjäljen pienentämisessä.

Hollannin tuulisähkön riittävyys ja hankinta on toistaiseksi vielä pieni huolenaihe. Tällä hetkellä Hollannin oma tuulivoimatuotanto on noin 7,4 TWh vuodessa. Vuonna 2015 tuulisähkön kulutus oli 12,5 TWh, eli kulutus ylittää reilusti tuotannon. Eneco ratkaisee asian usein tasehallinnan kautta eli hankkimalla alkuperätodistuksia (Guarantees of Origin, GoO). Eneco ostaa näitä sertifikaatteja maista, joissa tuulisähkön laskennallinen kulutus on pienempää kuin tuotanto.

Rautatieasiakkaidensa kohdalla Eneco on ilmeisesti ratkaissut asian hiukan toisin. Yhtiö kertoo RTL Z -uutiskanavalle, että rautatieprojektin sähkö tulee hiljattain rakennetuista tuulivoimaloista Hollannissa, Belgiassa ja Suomessa. Voimaloiden aikainen valmistuminen on tehnyt mahdolliseksi 100% tavoitteen valmistumisen vuoden etuajassa.

Riippumatta sähkön hankinnasta, Hollannin projekti on tervetullut askel oikeaan suuntaan ja erinomainen esimerkki muiden maiden rautatieyhtiöille.

Rautatieyhtiö NS:n toimitusjohtaja Roger van Boxtel juhlistaa videolla Hollannin rautateiden sähköistämistä 100% tuulivoimalla.

Jouko Lampila | Lähde: CleanTechnica | Otsikkokuva: Sludge G