Helenin sähkövarasto on nyt tositoimissa

Helenin Suvilahden akkupohjainen sähkövarasto on ollut käytössä lähes puoli vuotta. Sähkövarastolla on monia erilaisia käyttötapoja, ja ensimmäistä kertaa niitä testataan yhtä aikaa aidossa ympäristössä.

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto liitettiin elokuussa osaksi yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää, jolloin Helen aloitti Helen Sähköverkko Oy:n ja kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n kanssa kolmivuotisen sähkövarastojen hyödyntämistä edistävä tutkimushankkeen.

Suvilahden sähkövarastolla on nyt ensimmäisten käyttökuukausien aikana onnistuneesti pystytty tuottamaan yhtäaikaisesti sekä nopeaa taajuusohjattua tehonsäätöä kantaverkon tarpeisiin, että loistehon kompensaatiota ja jännitteen ylläpitoa jakeluverkon tarpeisiin. Lisäksi sähkövarasto on paikallisesti tehostanut Suvilahden aurinkovoimalan hyödyntämistä tasoittamalla sen tuotantoa.

– Tänä vuonna tulemme lisäämään yhtäaikaisesti toteutettaviin toimintoihin myös Kalasataman metroaseman sähkönsyötön. Metro aiheuttaa kiihdyttäessään ja jarruttaessaan sähköverkkoon isoja muutamia sekunteja kestäviä tehopiikkejä, jotka kuormittavat sähköverkkoa huomattavasti. Jatkossa sähkövarasto pystyy loiventamaan näiden tehopiikkien vaikutusta kaiken muun toimintansa ohessa, kertoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenin blogissa.

1000_sahkovarasto_100117-002

Energiavarasto vai tehovarasto? Akkuvarasto pystyy reagoimaan tehontarpeeseen sekunnin murto-osissa ja auttaa pitämään sähköverkon taajuuden stabiilina. Tarpeen mukaan se toimii myös energiavarastona.

Koskaan aikaisemmin ei ole yhdellä laitteistolla pyritty tekemään yhtä montaa samanaikaista toimintoa osana älykästä sähköjärjestelmää kuin nyt Suvilahden sähkövaraston avulla tehdään.

Jouko Lampila | Lähde: Helen