Paras uutinen aikoihin: Kiina pysäyttää 104 kivihiilivoimalan rakentamisen

Kiinan kansallinen energiahallinto on ilmoittanut, että se keskeyttää 104 suunnitellun ja rakenteilla olevan kivihiilivoimalan toteuttamisen, joiden yhteinen kapasiteetti olisi ollut 120 gigawattia.

Eilen tuli Kiinasta loistavia uutisia. Energiahallinnon ilmoituksen mukaan Kiina on ottanut vuoden 2016 aikana käyttöön 34,2 gigawattia uutta aurinkosähkökapasiteettia, mikä ylittää odotukset ja tarkoittaa 126 prosentin lisäystä edellisestä vuodesta. Tämä nostaa Kiinan aurinkosähkön kokonaismäärän 77,42 gigawattiin. Tämä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna esimerkiksi Saksan 40,41 gigawattiin.

Samaan aikaa Kiinan Presidentti Xi Jinping puhui World Economic Forumissa Davosissa ja sanoi, että Kiinan on valmis ottamaan johtoaseman taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Tämän lausuman vahvistukseksi Kiinan kansallinen energiahallinto ilmoitti 104 kivihiilivoimalan suunnittelun ja rakentamisen keskeyttämisestä. Greenpeacen kääntämän kiinalaisen uutisoinnin mukaan keskeytetystä 120 gigawatin kapasiteetista 54 gigawattia oli jo rakenteille, mutta rakennustyöt pysäytettiin.

suspended

Kiinan keskeytetyt kivihiilivoimalaprojektit. Punaiset olivat jo rakenteilla, keltaisilla oli luvat valmiina ja siniset suunnitteilla tai hakemassa lupia. Ympyrän koko vastaa suhteellista kapasiteettia.

Kiinan 13. viisivuotissuunnitelmassa Peking on määrännyt kivihiilienergian kasvavan 1 100 gigawattiin, mikä merkitsee vielä voimakasta kasvua tämän hetken 920 gigawatista. Suunnittelussa olleet kivihiiliprojektit olisivat kuitenkin nostaneet määrän peräti 1 250 gigawattiin, ilman ilmoitettuja keskeytyksiä.

Kiina on myös ilmoittanut investoivansa vuoteen 2020 mennessä noin 340 miljardia euroa uusiutuvan energian rakentamiseen, kun maailman suurin energiamarkkina jatkaa kääntymistään kivihiilestä puhtaampiin energialähteisiin. Investointi tuottaa alalle yli 13 miljoonaa työpaikkaa.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Kiinalainen uutinen asiasta löytyy TÄÄLTÄ.

Jouko Lampila | Lähde: CleanTechnica, Greenpeace, HS