Eurooppaan 1,5 GW avomerituulivoimaa 2016 ja investoinnit 18 Mrd €

Eurooppaan 1,5 GW avomerituulivoimaa 2016 ja investoinnit 18 Mrd €

Euroopassa asennetiin 1 558 megawattia uutta avomerituulivoimaa, 338 uutta turbiinia seitsemässä tuulipuistossa.

Kumulatiivinen kapasiteetti nousi 12 631 megawattiin. Alan teollisuus ilmoitti myös ennätyksellisistä 18,2 miljardin euron investoinneista tuulipuistoihin, jotka rakennetaan tulevina vuosina. Tämä tarkoittaa noin 4,9 gigawatin lisäkapasiteettia viidessä Euroopan maassa, puolet siitä Isossa Britanniassa.

WindEuropen julkaisemasta raportista käy ilmi, että viime vuoden 1 558 MW verkkoon kytkettyä uutta kapasiteettia oli 48 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2015 huippuluku johtui kuitenkin verkkoliitäntöjen ruuhkautumisesta. Keskimääräinen kasvu on ollut 40 prosentin luokkaa vuodesta toiseen ja tämä kehitys näyttää jatkuvan.

WindEurope-1

Verkkoliitäntöjen rakentamisen ruuhkautuminen on aiheuttanut suuria vaihteluita viime vuosina verkkoon kytkettyyn kapasiteettiin. Trendi on kuitenkin vakaasti kehittyvä.

Viime vuoden 1,5 GW jakautui kolmeen maahan – Saksaan (813 MW), Hollantiin (691 MW) ja Isoon Britanniaan (56 MW). Seitsemässä tuulipuistossa sijaitsevien 338 turbiinin keskiteho on 4,8 MW, missä on selvä kasvu edellisen vuoden 4,2 MW:sta. Viime vuonna Ison Britannian vesille asennettiin myös ensimmäiset 8 MW turbiinit. Vastaavia laitoksia on tulossa myös SAKSAAN.

– Olemme asentaneet keskimäärin yhden uuden tuuliturbiinin joka päivä Euroopassa viimeiset kaksi vuotta, sanoo WindEuropen toimitusjohtaja Giles Dickson. – Käynnissä olevien useiden suurien projektien ansiosta odotamme määrän nousevan nopeasti seuraavien neljän vuoden aikana. Vuoden 2017 aikana tullaan asentamaan noin 3 GW ja tavoitteemme on saavuttaa 25 GW kokonaiskapasiteetti vuoteen 2020 mennessä – tuplasti tämän hetken määrä.

Sen jälkeen ilmassa on kysymysmerkki. Saksa, Hollanti ja Iso Britannia ovat ilmaisseet rakentamisen jatkuvan 2020-luvulla, mutta muut maat eivät vielä. Nyt myös niiden on aika toimia, kun ne alkavat kirjoittaa energia- ja ilmastonmuutos-toimintasuunnitelmiaan osana EU:n energiaunionia.

Euroopan on jatkettava avomerituulivoiman voimakasta lisäämistä toteuttaakseen energiamuutoksen. Ja se on entistä edullisempaa: neljän viimeisen kilpailutuksen voittaneet hinnat osoittavat, että avomerituulivoima on nyt kilpailukykyistä kaikkien muiden tuotantomuotojen kanssa.

Jouko Lampila | Lähde: WindEurope | Otsikkokuva: Scottishpower Renewables