Jatkuvaa virtaa valtamerten virroista

Okinawa Institute of Science and Technology (OIST) -yliopiston Quantum Wave Microscopy -yksikkö on ideoinut ja valmistanut prototyypin mereen upotettavasta turbiinista, joka hyödyntäisi valtameressä pitkin Japanin rannikkoa kulkevaa Kuroshio-virtaa.

Suunniteltu toteutus soveltuu erityisen hyvin kovien myrskyjen säännöllisesti koettelemille alueille, kuten Japaniin, Taiwaniin ja Filippiineille. Turbiini toimii virtauksen keskikerroksessa, 100 metriä merenpinnan alapuolella, missä vesi virtaa tasaisesti ja rauhallisesti myös myrskyjen aikana.

Kehittäjätiimin mukaan toteutus on yksinkertainen, luotettava ja energiatehokas. Turbiini käsittää kellukkeen, vastapainon, generaattorin ja muut sähkökomponentit sisältävän nasellin sekä kolmilapaisen potkurin. Komponenttien määrän minimoiminen on tärkeää huollon helppouden, laitteen hinnan ja kestävyyden kannalta.

OIST-yliopiston toteutus on tavallaan leijan ja tuuliturbiinin risteytys: merivirtaturbiini on ankkuroitu meren pohjaan vaijereilla ja kelluu merivirrassa, joka pyörittää sen potkuria. Merivirrat ovat suhteellisen hitaita, nopeudeltaan yleensä noin 1-1,5 metriä sekunnissa. Vesi on kuitenkin 800 kertaa tiheämpää kuin ilma ja hidaskin virtaus pitää sisällään yhtä paljon energiaa kuin voimakas tuuli. Merivirran suuri etu on, että se virtaa jatkuvasti, eikä muuta suuntaansa.

Quantum Wave Microscopy -yksikön kehitystiimi on professori Tsumoru Shintaken johdolla rakentanut prototyypin, jolla on suoritettu lukuisia testejä. Tavoitteena on rakentaa energiafarmi, joka koostuu 300 turbiinista, joissa potkurin halkaisija on 80 metriä. Tällaisen laitoksen teholuokka olisi yksi gigawatti, eli yhtä paljon kuin ydinvoimalan teho. Laitos tuottaisi riittävästi energiaa yli 400 000 kotitalouden tarpeisiin.