Viisaalta mieheltä viisaita sanoja

ESKO VALTAOJA: ”IHMISEN TEHTÄVÄ ON ELÄÄ IHMISIKSI JA TEHDÄ PAREMPAA MAAILMAA.”

Maailmaa rakastava optimisti ja armoton saarnamies. Sellainen on Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorin virasta viime syksynä eläkkeelle jäänyt Esko Valtaoja, 64. Optimisti vakuuttaa, että maailma ei ole menossa vessanpytystä alas seuraavan sadan vuoden aikana, saarnamies suomii nykyhallituksen aikana tehtyjä yliopistouudistuksia kovin sanoin.

Esko Valtaojalle on siunaantunut poikkeuksellinen määrä energiaa ja lahjakkuutta. Hän on kansainvälisesti merkittävä tieteentekijä, mutta myös suurelle yleisölle tuttu tieteen kansantajuistaja.

Valtaoja kirjoittaa tietokirjoja maailmankaikkeuden ja ihmisyyden suurista kysymyksistä viihdyttävällä otteella. Hän laittaa itsensä likoon ja muistaa kilpailevansa ”kaljanjuonnin, tositeeveen ja urheilun” kanssa.

Saarnamies Valtaojan yksi pääviesteistä on, että ihmiskunnan tulevaisuus on valoisa, vaikka muuta meille väitetään.

”Maailma ei ole menossa vessanpytystä alas”

Tulevaisuus ei ole jotain, joka tipahtaa yllättäen eteen. Se tulee vastaan päivä kerrallaan, ja se täytyy ottaa vakavasti. Tulevaisuus voi olla mitä tahansa, mutta katseemme on väärissä asioissa ja silloin saatamme tehdä vääriä päätöksiä.

”Maailma ei ole menossa vessanpytystä alas seuraavan sadan vuoden aikana. Päinvastoin, todellinen ongelmamme tulevaisuudessa on se, kuinka käytämme tieteen ja talouden mahdollistaman yhä kasvavan vaurauden ja vapaa-ajan osaten elää ihmisiksi. Näin ekonomisti John Maynard Keynes kirjoitti jo vuonna 1930, kun suuri maailmanlaajuinen lama oli pahimmillaan”, Valtaoja sanoo.

”Taatusti menee tämäkin lama ohi, kuten menivät sekä 30- että 90-luvun lama. Ne näkyvät vain kuoppina vaurautemme nousussa.”

”Pessimismiin ei ole syytä”

Pessimismiin ei ole syytä, vaikka lööpit huutavat meille pimeyttä. Kyse on siitä, että näkökulmamme maailmaan vääristyy, jos ruokimme itseämme pelkillä uutisilla.

”Sota on aina uutinen, ja siksi seuraamme niitä tarkasti. Silti sotien ja konfliktien määrä vähenee koko ajan. Uuden tutkimuksen mukaan köyhyys on maailmassa vähentynyt, mutta moniko sen tietää?”

Jokaisen vastuulla on ruokkia päätään muullakin kuin uutisilla ja sosiaalisella medialla, joka on Valtaojan mukaan silkkaa kaivolla juoruilua koko touhu.

Valtaojan mukaan media myös vääristää tietoa.

”Se kaivaa esiin änkyrän, joka on eri mieltä vaikkapa ilmastonmuutoksesta. Siten saadaan sellainen käsitys, että kyseessä on kaksi tasapainoista näkemystä, vaikka näin ei ole. Joissakin piireissä asiantuntija on kuin kirosana.”

Ilmastonmuutos on yksi niistä ihmiskunnan kokoisista asioista, jotka pitäisi ratkaista pian. Fossiiliset polttoaineet ovat korvattavissa aurinkoenergialla ja fuusioenergialla. Olemmeko Suomessa menossa siihen suuntaan, Valtaoja kysyy ja vastaa itse:

”Emme ole. Me keskitymme epäolennaisiin ratkaisuihin, tuulivoimatukeen ja risupaketteihin, jotka ovat kaikki hyödyllisiä, mutta eivät varsinainen ratkaisu. Ne ovat sivunäpertelyä.”

On katsottava riittävän kauas tulevaisuuteen, että näkisimme isomman kuvan.

”Unohdamme, että elämme yhä paremmin”

Ikuisuus on Esko Valtaojan seuraavan kirjan aihe: ensimmäinen luku käsittelee nykyaikaa ja seuraavia sataa vuotta.

”Se on aika pieni viipale ikuisuudesta ja ihmiskunnan jo nyt toteutuneesta tai odotetusta historiasta. Ei ole mitään syytä olettaa, ettemme olisi täällä tuhansien miljoonien vuosien kuluttua. Silti se satakin vuotta täytyy elää niin kuin seuraavat kymmenen sekuntia.”

Pessimismi ja ylivarovaisuus kuuluvat ihmisyyteen, mutta niitä vastaan on taisteltava.

”Ainoakaan ihminen maailmanhistoriassa ei ole herännyt kello neljältä aamuyöllä miettimään, mitä kaikkea hyvää hän on tehnyt. Meidän pitää olla tietoisia pessimismistämme ja taisteltava synkkyyttä vastaan. Unohdamme, että elämme yhä paremmin ja paremmin.”

Esko Valtaoja jäi eläkkeelle viime syksynä. On kaksi asiaa, joita hän ei kaipaa yliopistomaailmasta: byrokratiaa ja rahan hankkimista.

”Se on perkeleellistä ja tylsää puuhaa ja pois varsinaisesta tutkimuksesta. Mutta olen yrittänyt muistaa oman professorini Mauri Valtosen ohjeen, että hyvä tutkija tuo enemmän rahaa taloon kuin vie.”

Tässä osa Esko Valtaojan viisaista sanoista. Lopun voi lukea Oma aika lehdestä. Itselläni on hänen kirjoja ja ne ovat aina yhtä vaikuttavaa luettavaa. Esim. hänen kirja Ihmeitä on aivan mahtava.

Tutustukaa ja tehkää parempaa maailmaa!

Nimim. HyvinElämme | Lähde: Suomi 24