Espanjassa tuotetaan sähköä oliivinkivistä

Espanjassa tuotetaan sähköä oliivinkivistä

Encen tuotantokapasiteetti lisääntyi 29 prosenttia, kun se hankki kaksi voimalaitosta, joiden yhteenlaskettu teho on 32 megawattia ja vuoden 2016 arvioitu tuotanto 175 gigawattituntia.

Ence – Energía y Celulosa – on yksi Euroopan johtavia eukalyptussellun tuottajia, Espanjan merkittävin metsäbiomassoista uusiutuvaa energiaa tuottava yhtiö sekä Espanjan johtava metsäalueita ja -resursseja kattavasti ja vastuullisesti hoitava toimija, kertoo yhtiö kotisivuillaan.

Joulukuussa tehdyllä kaupalla Ence on ostanut espanjalaisen energiayhtiön Endesan osuuden kahdessa biomassavoimalassa. Kaupan jälkeen Encen tuotantoteho nousee 143 megawattiin. Tavoitteena on edelleen kasvattaa tehoa 383 megawattiin vuoteen 2020 mennessä.

Hankitut voimalat käyttävät energianlähteenään pääasiassa oliivinkiviä, joita jää ylitse oliiviöljyn tuotannosta. Materiaalia on erittäin riittoisasti saatavana alueella.

Tämä uutinen ei ehkä merkitse mullistusta uusiutuvan energian tuotannossa, mutta on mielestäni hauska esimerkki siitä, miten suhteellisen vaatimattomaltakin tuntuva raaka-aine voidaan hyödyntää merkittävään energiantuotantoon.

pursialan_voimalaitos

Kuvassa ESEn voimalaitos Mikkelin Pursialassa. Laitos tuottaa kahdella kattilallaan yhteensä 60 MW sähkötehon ja 130 MW kaukolämpöä, pääasiassa metsähakkeesta.

Vertailukohtana mainittakoon minua lähellä sijaitseva Etelä-Savon Energian voimalaitos, joka tuottaa sähköenergian koko Mikkelin kaupunkialueelle. Sen sähköntuotantoteho on noin 60 megawattia.