Energinen Vaasa viehätti ja innosti

EnergyWeek Vaasa vei mennessään ja jätti hyvän ja toiveikkaan mielen: kyllä kaikki vielä järjestyy. Uusiutuva energia ja ilmastonmuutos etunenässä, mutta myös Suomen kauppatase ja teollisuuden kehitys.

Vaasa on aika kaukana. Tietysti riippuen mistä päin asiaa katsoo. Minulle Etelä-Savossa asuvalle poikittaisliikenne on aika haasteellinen. Auto melkeinpä ainoa vaihtoehto. Onneksi laittavat dieselin sekaan nykyään myös vähän uusiutuvaa.

Energiatekniikkaa Vaasasta

Vaasassa on melkoinen energiatekniikan klusteri. Yrityksiä on suuria ja pieniä, perinteikkäitä ja aivan nuoria startuppeja. Kaikki mielenkiintoisia ja vientiin suuntautuneita. Yhteensä yli 140 firmaa, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on 4,4 miljardia euroa ja siitä 80 prosenttia vientiä. Ne vastaavat 12 prosentista Suomen teknologiaviennistä ja 30 prosentista energiatekniikan viennistä. Suomen asukkaista Vaasan seudulla asuu noin kaksi prosenttia.

Yksi ensimmäisistä oli Veljekset Wickströmin Moottoritehdas, jonka veljekset perustivat Vaasaan vuonna 1906. Ympärille kasvoi useita muita. Wärtsilä osti näistä suurimman osan 1954 ja rakentaa nykyään vähän suurempia moottoreita, laivakoneita ja moottorikäyttöisiä voimalaitoksia – esimerkiksi tuulivoimaloiden varavoimaksi. 70-80 prosenttia Wärtsilän voimalaitosmoottoreista toimii maakaasulla.

Strömbergin Pitäjänmäessä sijaitsevan tehtaan rinnalle perustettiin toinen tehdas Vaasaan vuonna 1940. Sinne eivät venäläiset pommikoneet yltäneet. ABB (silloin vielä ASEA) osti firman vuonna 1987. Nämä kaksi suurta muodostavat suunnilleen puolet klusterista.

Monista muista vaasalaisista mainittakoon Danfoss Drives (entiseltä nimeltään Vacon, jonka Danfoss osti reilu vuosi sitten), VEO, WE-Tech Solutions, There Corporation, Uwira, Arcteq ja The Switch. Kaikkiin näihin minulla oli tilaisuus tutustua tai saada tiivis esittely yhtiöistä Vaasan-retkellä. Erittäin mielenkiintoista!

EnergyWeek kokoaa alan ihmiset

Vaasa on siis hyvä paikka järjestää uusiutuvaan energiaan keskittyvä tapahtuma. VASEK, Vaasan kaupunki, Merinova, Pohjanmaan kauppakamari ja monet muut olivat tehneet hienoa työtä ja rakentaneet tapahtuman, jossa oli näyttelyitä ja seminaareja, kansainvälistä tunnelmaa ja vienninedistämistä. Africa Energy Forum vain yhtenä esimerkkinä.

Vaasan kaunis kaupungintalo oli tukikohta, jossa näyttelyt ja suurin osa seminaareista tapahtuivat. Tuuli- ja aurinkoenergian kaksipäiväinen näyttely vaihtui yön aikana kaasuteemaan ja edelleen energiatehokkaan rakentamisen näyttelyyn viimeiseksi päiväksi.

Tuulivoima on vakiintunutta teollisuutta

Tuuli- ja aurinkoteema kattoi kaksi ensimmäistä päivää. Teeman yli 50 näytteilleasettajasta toki useat esittelivät tuulivoimaloita, mutta useimmat jotakin ihan muuta.

Mukana oli monia logistiikkayrityksiä, koska tuulivoimalan jopa 70-metrisen potkurinlavan siirtäminen rakennuspaikalle vaatii hyvinkin erikoisia järjestelyjä. Paikalla oli alihankkijoita – maanrakentajista betoniraudoittajien ja nosturiurakoitsijoiden kautta kehittyneen mittaus- ja säätötekniikan toimittajiin. Konsultteja oli runsaasti, samoin huoltoyrityksiä. Rahoitusalan toimijoita oli useita ja melkein yllättävältä tuntui useamman asianajotoimiston osastojen näkeminen.

Aurinkoenergia tekee vasta tuloaan

Itse olen vankkumaton aurinkoenergian puoltaja, koska auringosta saamme maapallolle reilussa tunnissa koko vuoden kulutusta vastaavan määrän energiaa – tuhansia kertoja enemmän kuin aivan kaikki energiankulutus. Tuuli, aallot ja bioenergia ovat vain vähäisiä sivutuotteita, joita auringon energia synnyttää.

Olin odottanut jotakin aivan muuta, mutta teemanäyttelyyn oli uskaltautunut vain kolme aurinkoalan toimijaa. Naps ainoana paneelivalmistajana ja heidän lisäkseen kaksi muuta aurinkosähköjärjestelmien rakentajaa. Aurinkolämpöä ei näyttelyssä ollut mukana.

Tuulivoimalla on ollut syöttötariffi puolellaan jo vuosikausia. Nykytilanteessa jopa niin antelias, että ala itsekään ei enää pidä tilannetta kovin hyvänä. Paitsi tietysti ne sijoittajat, jotka tekevät kohtuuttoman hyviä tilejä nykyisillä voimaloillaan.

Aurinkoenergia on Suomessa päässyt vakaviin keskusteluihin vasta viimeisten parin vuoden aikana. Niukasti tuettuna se on tähän asti ollut täällä kannattavaa lähinnä vain omaa kulutusta varten tuotettuna.

Kerta kerralta parempi tapahtuma

EnergyWeek järjestettiin nyt kuudetta kertaa ja tapahtuma todella näkyi kaupunkikuvassa. Itse olin mukana ensimmäistä kertaa, mutta kokeneemmat vakuuttivat, että kehitys on ollut hienoa ja tapahtuma yhä parempi.

Pohjalaiset tunnetaan yritteliäinä ihmisinä ja tuloksia on myös syntynyt. Pariisin sopimus tuo uutta vakavuutta uusiutuvien energiaratkaisujen kehittämiseen. Suomessa on todistettavasti korkeaa osaamista. Otetaan vaasalaisista mallia ja pannaan pökköä pesään. Meillä on kaikki mahdollisuudet kehittää Suomesta todellinen uusiutuvien energiaratkaisujen kansainvälinen edelläkävijä.

Teksti: Jouko Lampila